Skip to content

Dags att byta till sommardäck – kanske köpa nya däck

06 april 2010

Nu är det dags att byta till sommardäck! Snön har smält och krokusarna börjar komma upp, våren är här! Du kan lätt och smidigt byta dina däck hos oss på Nybergs Bil. Boka tid för däckskifte på en gång så får du en tid när det passar dig! Här kommer lite bra information om däck.

När ska man byta till sommardäck?
Enligt lagen ska du byta den 15 april till sommardäck. Men du får köra på vinterdäck längre om väglaget medger det.  Kom ihåg: det är polisen som avgör vad som är vinterväg och vad som är sommarväg. Kör hellre någon dag längre på vinterdäcken, det är mitt tips. Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober – 30 april och under annan tid om det är vinterväglag, som motiverar användning av dubbade däck.

Vilket mönsterdjup gäller på sommardäck ?
Det kvarvarande mönsterdjupet måste vara minst 1,6 mm. Måttet ska tas på det sämsta stället. Vad som är bra att veta är också att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken blir grundare än 3 mm. För att bibehålla bästa friktion samt däckets egenskaper bör mönsterdjupet vara minst 3 mm. Tänk på att kontakten mellan däck och väg är ca 4 handflator i storlek så vänta inte för länge med att köpa nya däck. Bra däck räddar liv.

Vid hjulbyte
Se till att du har de minst slitna däcken bak när du skiftar hjulen. På så vis motverkar du bakvagnssladd, som alltid är en av de största riskerna. Om du har ett rotationsbestämt däckmönster så finns det en pil på varje däck som visar däckets rotationsriktning. Följ denna anvisning så hamnar alla hjulen rätt.

Däcktryck
Kontrollera ofta och med jämna mellanrum att dina däck har rätt tryck. I bilens instruktionsbok/tanklucka finner du uppgifter om rekommenderat däcktryck. Kontrollera trycket när däcken är kalla. Vid 10 graders temperaturskillnad i omgivningen påverkas däcktrycket med 0,1 bar. Att köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, slitaget och bränsleförbrukningen.

Inkörning
Nya däck ska alltid köras in under 50–100 mil så att de ”sätter sig” ordentligt på fälgen. Faktum är att dubbdäck håller betydligt längre om man kör in dem försiktigt i 50–100 mil på barmark utan rivstarter, tvärbromsningar och hård kurvtagning. Har du aluminiumfälgar så ska bultarna efterdras efter 30-50 mil. Ett dunkade ljud kan innebära att en bult sitter löst. (Detta trots att de satt fast ordentligt vid skiftet.)

Däckhotell
Rätt förvaring ökar däckens hållbarhet och livslängd. Dina vinterdäck kan du smidigt förvara i vårt däckhotell. När det blir dags för att byta däcken igen går vi igenom dem och undersöker att de är i bra kondition.

Livslängd
Vid normal körning påverkar körstil och hastighet livslängden på dina däck med cirka 30 procent. Årstiden står för 30 procent, biltypen 20 procent och resterande 20 procent beror på vägbeläggning och däckets inbyggda slitstyrka. Vid aggressiv körning kan körstilen svara för nästan 100 procent av slitaget. Med andra ord är det i huvudsak du som förare som genom din körstil har mest påverkan av hur snabbt däcken slits.

Behöver du ett par nya sommardäck så har vi bra kvallitetsdäck från 950:- från bla både Continental, Nokian och Michelin.
Se alla erbjudanden på däck här. Det finns många däck att välja bland, och vi som är proffs vet vilket du ska ha!
Ring Däck & Direktverkstaden så hjälper vi dig! Vi ser till att du kör tryggt och säkert.

Följ oss på Facebook och Twitter.   www.nybergsbil.se
Ida Jaykar, Nybergs Bil i Jönköping, Nässjö och Eksjö

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: