Hoppa till innehåll

Kör säkert i vinter!

22 oktober 2015

Inspobild_VO_03136

Kör säkert i vinter!

Dagarna blir snabbt kortare och temperaturen sjunker. Vintern är på antågande och trots att det händer varje år kommer den med sitt nyckfulla väder som en chock. Årstiden innebär att man måste lägga till några minuter i sitt tidsschema varje morgon för att bl a hinna skotta av bilen från snö eller skrapa av rutan från all is. Vinterutrusta och kontrollera bilen redan nu så är du väl förberedd för den stundande vintern och slipper att stressa i sista minuten.

Vi har i denna artikel skrivit ihop en liten guide vad du bör kontrollera, vilken utrustning som kan vara bra att ha med sig i bilen samt några tips för en säkrare körning på vinterväglag.

Kontrollera bilen:

  • Har du vinterdäck i bra skick? (kontrollera alltid lufttrycket och mönsterdjupet)
  • Kylarvätska
  • Spolarvätska för lägre temperaturer
  • Fungerar alla lampor

Byta däck? Boka tid här!

Utrustning till bilen: 

  • Ficklampa
  • Reflexväst
  • Snöborste, Isskrapa, liten spade eller snöskyffel
  • Filt
  • Startkablar
  • Bogserlina
  • Laddad mobil
  • Motorvärmare/Kupévärmare

TIPS! Ha en petflaska med grus med dig.

Saknar du utrustning? Välkommen till vår butik!

 

inspobild_VO_03590_Winter2016_20 

10 tips för en säkrare körning!

  1. Ta god tid på dig! Under vintermånaderna är det bra att lämna tidsoptimismen hemma, är du stressad tenderar du att ta större risker och inte tänka igenom dina beslut.
  1. Anpassa alltid hastigheten efter trafikläget och väglaget! Vid halka har du en betydligt större bromssträcka så se till att hålla ett större avstånd till framförvarande bil, då du hinner du bromsa i tid om något skulle hända.
  1. Bromsa i god tid! Vid en hastig inbromsning under halka är risken stor att bilen inte får något fäste mot underlaget. Genom att vara ute i god tid och exempelvis bromsa innan en kurva undviker du att glida rakt fram.
  1. Undvik att gasa för mycket! Vid halt väglag är friktionen mellan däck och vägbana mycket låg desto mer du gasar desto sämre grepp får du.
  1. Använd motorbromsen! Det är alltid bra att i största möjliga mån använda motorbromsen både ur säkerhets- och miljösynpunkt. Motorbromsen minskar risken för att hjulen låser sig.
  1. Styr med små rattrörelser! I halt väglag är bilen mer känslig för hastiga, snabba och ryckiga rörelser.
  1. Parera rätt vid sladd! Vrid ratten åt samma håll som bakänden går ut vid sladd för att parera på bästa möjliga sätt.
  1. Var förutseende! Försök lära dig att i ett tidigt skede kunna identifiera riskfaktorerna i förväg, då har du mer tid att kunna agera ifall något skulle hända. På och i anslutningar till broar, områden i skugga, områden nära sjöar och vattendrag samt öppna landskap där vinden polerar vägbanan är zoner där du bör ha extra koll.
  1. Håll koll på temperaturen! Mellan +3˚C och – 3˚C är risken för blixthalka betydligt större än när temperaturen ligger på – 10˚C.
  1. Stäng av farthållaren! Genom att inte använda farthållaren har du själv alltid kontroll över acceleration och inbromsningar vid alla tidpunkter.

Följ oss på Facebook , Twitter eller Instagram. www.nybergsbil.se.
Maria Ahlin, Nybergs Bil i Jönköping, Nässjö och Eksjö

No comments yet

Lämna en kommentar